A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény, számtalan felhasználási módja ismert, ugyanis készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. A kender növény magjából hidegen préselt olaj napjainkban talán a leginkább használt úgynevezett kender termék. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A szervezetünk számára a fehérjék legfőbb funkciója a szövetek működésének fenntartása és azok növekedésének elősegítése. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához. A kender olaj táprétékben nagyon gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, hanem a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól.
Amit biztosan tudunk, hogy a kender olaj csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket. A kender olajról fontos megjegyezni, hogy bár nem az egyetlen étrendkiegészítő, amely omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, viszont ebben az olajban ideális arányban találhatjuk meg. Ezeknek a zsírsavaknak szerepük van a koleszterin anyagcserében, valamint megelőzik a vérrögképződést, azáltal, hogy meggátolják a vérlemezkék leragadását.